понеделник, 6 юни 2011 г.

Най-високият хълм

Килимчето получава верния отговор на загадката си в последния момент преди великанът да нахлуе в пещерата и когато най-сетне се изстрелва през отвора в тавана, Глокси и пиратите въздъхват с облекчение.
-Е, къде желаете да ви откарам? - пита килимчето.
-Преди да тръгнем в някаква определена посока, - казва принцеса Глокси - ми се иска след всичкия ужас, който изживях, нещо ... пречистващо и извисяващо. Можеш ли да ни издигнеш над най-високия хълм на острова?
-Ммм, да видим ... - замисля се килимчето. - На острова има четири хълма, като височината им е цяло число в метри и не по-малка от сто метра за всеки от тях. Средно аритметичното на височините им е 248 м. Сумата от височините на втория и третия по височина е 593 м. Трябва бързо да пресметнете максималната височина на най-високия връх, защото аз не мога да летя над 350 м.

Ще успее ли килимчето да се издигне над най-високия хълм?

Към предишната част Към началото Към следващата част

5 коментара:

  1. дааа, щото сумата от височината на най-високия и най-ниския тогава пък е (4х248 - 593)=399. И най-ниският е поне 100, значи най-високият е най-много 299 м ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност за най високия има само два варианта - 299м и 298м. Мисля че тук има недоглеждане в условието :) тъй като за да могат да достигнат тази средноаретметична стойност втория и третия трябва да са поне 296м и 297м. Което значи че предвид условието достигнато от Една, за най високия остават две решения - 298 и 299. Ако в условието беше казано че всеки връх е по-висок (а не, "не-по нисък") от сто метра, тогава решението щеше да е само едно, тъй като най ниския щеше да е 101м което автоматично изключва 299 за най-високия ... дали няма грешка в превода?

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е превод, а серия авторски задачи.
    Действително възможните стойности за височината на върха са две. И нарочно съм ги заложила така за объркване, защото обикновено в тоя тип задачи имат единствен отговор. В случая нас ни интересува дали възможните отговори се вписват в определени граници.

    ОтговорИзтриване
  4. Непотребител8 юли 2011 г. в 16:15

    Ок, ама тогава промени изречението "Трябва бързо да пресметнете колко ще е най-високият...", например на
    "Трябва бързо да пресметнете най-много колко висок ще е най-високият..."

    ОтговорИзтриване
  5. :) На твоя отговорност, защото не мога да мисля в момента с тоя грип.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия