неделя, 2 август 2009 г.

Хубост Ненагледна (Математическа приказка – игра) Vol.1

В някакво царство, някакво господарство живял Иван Царевич. Родителите му умрели рано и се наложило сам да отгледа трите си сестри.

Минало време, момичетата отраснали, в девойки се превърнали, една след друга се омъжили в далечни градове.

Заскучал Иван Царевич, замъчила го самотата. Решил в път да се отправи, сестрите си да навести.

Вървял, вървял, пътят го отвел до гъста гора. Момъкът решил да не губи време да я заобикаля, през нея да продължи. Залутал се в гората, ни напред да премине, ни назад да се върне. Зърнал тясна просека между дърветата, тръгнал по нея и излязъл на широка поляна. Насред поляната била разпъната голяма шатра, а наоколо жива душа не се виждала. Отметнал Иван покривалото на шатрата, нямало ги вътре стопаните, но била сложена богата трапеза. Изтощен от дългия път, решил да похапне непоканен. Тъкмо седнал на масата, в шатрата влязла девойка, красива – нито с думи да я опишеш, нито с перо да я нарисуваш.

Това била Хубост Ненагледна, на три майки щерка, на три баби внучка, на ... братя сестрица. Колко били братята на девойката по-късно ще разберем. Влюбил се Иван Царевич от пръв поглед, а и той бил левент момък, харесал се на момичето. Седнали, разговорили се, още повече си допаднали. Решили да се оженят.

Поканили гости от близо и далеч и вдигнали богата сватба. Тъкмо седнали поканените на масата, извил се черен вихър. Разбягали се сватбарите.

От вихъра изкочил Кашчей Безсмъртни, грабнал Хубост Ненагледна и отлетял.

Събрал Иван Царевич дружина от юначни момци и тръгнали да освободят избраницата му.

Е, дружина, ще помогнем ли на Иван Царевич да измъкне Хубост Ненагледна от лапите на злия Кашчей?

Дълго ли, кратко ли вървели, стигнали до дълбока река. Гледат през реката мост, а входа на моста запушен с огромен камък. Как ли не се мъчили да го поместят, той не помръдвал. Вгледали се по-добре, на камъка написана задача.

Без да се колебаят седнали да решават:

Броят на братята на Хубост Ненагледна е число, което умножено само по себе си дава произведение, което погледнато в огледалото показва сумата на числото със самото себе си. Колко са братята на Хубост Ненагледна ?

А) 3

Б)7

B)9

Г)11

Кликнете на верния отговор и камъкът ще се отмести или ...



2 коментара:

  1. Чудесна приказка, която може да се превърне в страхотна книга игра. Поздравления за приказката - това е страхотна посока за развитие. Би могло да се направи специализиран софтуер за такива игри (аз всъщност работя по нещо, което може да се адаптира). Още по-добре такива игри могат да се издават на книжки...

    Направо ме вдъхнови :)

    ОтговорИзтриване
  2. :)Радвам се, още повече щом съм се превърнала и в муза ! И на мен ми хрумна, че е уместно да се направи софтуер, но за съжаление съм абсолютно несведуща по тая част. Даже не мога да се преборя с всички софтуерни недоразумения, които създава блога.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия