неделя, 31 юли 2011 г.

Приказка за питката-математик (част І)

Имало едно време старец и старица. Деца нямали и много скучаели, докато в дома им не долетял отнякъде математически вирус. От този ден навсякъде старците се натъквали на математически задачи.
Един ден намислил дядото да разкопае и засади три кръгли участъка, долепени един до друг. Подходил към въпроса сериозно. Направил чертеж и се замислил. Ако сумата от диаметрите на трите окръжности е равна на 14 м, а разстоянието между центровете на крайните окръжности е 8м, какъв е радиусът на централната окръжност?
Мислил, мислил, нищо не измислил, влязъл вкъщи мърморейки: "Радиус, диаметър, кръг окръжност!"
-Бабо! - провикнал се. - Изпечи ми питка! Че умствените ми сили съвсем пресъхнаха. Не мога да реша задачата.
-Не мога питка да ти изпека! Питката трябва да се пече 10 минути. Като за беля всички часовници вкъщи спряха. Останаха само два пясъчни да отмерват време - един 7-минутен и един 11-минутен. Как с тях да отмеря 10 минути, а?



Следва ...

Автор на текста и изображението: Катя Денисенко
Превод: Gloxy-Floxy

4 коментара:

  1. Радиусът е 1, а за питката съм пас :)

    Solo

    ОтговорИзтриване
  2. За питката, понеже и аз досега не бях решавала задачи с часовници, отворих някаква друга да видя каква е идеята. И тайната е, че преди да извършиш основното действие, в случая пъхането на питката във фурната, можеш да си връткаш часовниците колкото си искаш, за да си направиш засечка, която те устройва. Оттам нататък не е толкова трудно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Връткаме (пускаме) и двата часовника. След седмата минутa пак завъртаме седемминутния. Като изтече единадесетминутния се поставя питката, а на седемминутния ще остават 3 минути (7+7-11=3). След като изтече седемминутния пак се врътка и при следващото изтичане на пясъка, т.е още 7 минути, се вади питката. Да Ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия