вторник, 22 юни 2010 г.

Промоция

В магазин за техника имало промоция на хладилници, телевизори и компютри. Магазина посетили 100 човека. Те купили 35 хладилника, 36 компютъра и 37 телевизора. 20 от тях купили хладилник и компютър, 19 - компютър и телевизор, 15 - хладилник и телевизор, а трима купили и от трите стоки.
Има ли посетители, които не са закупили нито една промоционална стока и колко са на брой?
А колко от посетителите са за купили само компютър?Частичен отговор


Само графика14 коментара:

 1. 43-ма посетители,не са закупили никаква стока.
  Няма посетител,който да е закупил само компютър.

  ОтговорИзтриване
 2. М! Заболя те главата, ама я реши! :D

  ОтговорИзтриване
 3. То не беше само това.....ишиас,лумбаго,киселини в стомаха и още .......всичко се "обади"......ееееееееее,...струвало си е :))))

  ОтговорИзтриване
 4. :D Хм! Надявам се не искаш да кажеш, че всичко туй се е случило, щото си гледал да се възползваш максимално от промоцията. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Приятел,прегледай си задачата.С хладилниците не излиза сметката.20 души купили хладилник и комп.,15хладилник и телевизор+трима и от трите стоки.Това не прави 35 ,а 38 хладилника.Освен ако някой не е направил рекламация и после да са го продали на друг след лек ремонт и преопаковане.Но това не влиза в математиката.

  ОтговорИзтриване
 6. абе как така 39 души ще купят 36 компютъра? 20са ги купили с хладилник , 19 с телевизор= 39.

  ОтговорИзтриване
 7. :) Тези трима клиенти, които са купили по три промоционални стоки, са преброени и в групата на купилите хладилник и компютър, и в групата на купилите компютър и телевизор. Затова излизат с трима повече, защото са преброени два пъти.
  Ще начертая графиката с кръговете на Ойлер и ще я приложа като скрит отговор, но ще ми отнеме малко време. Погледнете по-късно следобед.

  ОтговорИзтриване
 8. 17 - хладилник и компютър
  16 - компютър и телевизор
  12 - хладилник и телевизор
  3 - хладилник, телевизор и компютър
  52 - нямат покупка

  ОтговорИзтриване
 9. :) Тц! На картинката в скрития отговор се вижда, че има и такива, които са купили само хладилник или само телевизор.

  ОтговорИзтриване
 10. Един постинг не излезе - не знам защо? 20 души са купили хладилник и компютър. 19 - компютър и телевизор. Значи са купени 39 компютъра. А по горе пишеш - 36. Така ли им бъркате главите на седмокласниците ???

  ОтговорИзтриване
 11. Това го казвам за последен път:
  В групата на тия 20, които са купили Х и К, влизат и тримата, които са купили Х,К,Т. Тези трима, които са купили Х,К,Т са включени и в групата на купилите К и Т. Т.е. като съберете тези две групи - на купилите Х и К и купилите К и Т ( 20 + 19), трима човека са взети два пъти, затова вместо 36, получавате 39, което е точно с три повече. И всичкото това много ясно се вижда на графиката със скрития полуотговор. (Можете да я отворите, като цъкнете зеленото редче над бутона за Свежо.)
  Това е, което трябва да съобразите. В противен случай задачата не би била логическа, а аритметическа за 1 клас - събиране и изваждане до 100. :)

  ОтговорИзтриване
 12. Некоректно зададена задача.Значи аз съм вегетарианец,но ям зайци,защото те ядат моркови и зеле:)))То да е нещо като за дечица...примерно-ловеца уцелил 2 гарги от 45-колко са останали?Иначе като става въпрос за логика,да питам кое е първичното-яйцето или кокошката?Има точен отговор,не се шегувам.

  ОтговорИзтриване
 13. Нещо се обърках?????????????

  ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия