вторник, 5 март 2013 г.

У кого е ацетона? (2 в 1)

:D Тъкмо бях дръпнала шалтера на браузъра и като попаднах на тая загадка , пак дотичах (след като се ухилих злорадо, естествено). Класическа "айнщайнова" задача, т.е. логическа, с дребната особеност, че изисква известна компетентност, респ. търсене, за да разграничите по химически категории думичките в условието. Четете внимателно! И аз не съм я решавала още, така че сме заедно на стартовата линия. 3,2,1 ... :D

Лабораторията се състои от пет помещения, разположени в една редица. Стените на всяко от тях са боядисани в различен цвят. Във всяко помещение работи по един химик. Всеки от тях разполага с един прибор, един разтворител и един реактив.
Фишер работи в червената стая. Гриняр има ИЧ-спектрометър. Етиловият етер е в зелената стая. При Кекуле се съхранява бензола. Зелената стая е непосредствено до бялата, вдясно от нея. Химикът, който работи с фенилхидразин, има магнитна бъркалка. Разтворът на железен хлорид е в жълтата стая, спиртът - в средната. Фридел работи в първата стая отляво. Химикът, който използва в опитите си фенилизоцианат, е точно до стаята, в която е вискозиметъра. Разтворът на железен хлорид е точно до стаята, където стои центруфугата. Реактивът на Толенс е в същата стая, в която е и хлороформа. Реактивът на Лукас - у Лукас. Фридел работи до синята стая.
У кого от химиците е ацетона и къде стои газовия хроматограф?


0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия