понеделник, 17 октомври 2011 г.

Натрео и Хлориета

 химическа приказка

В някакво царство, в някакво господарство живеели две семейства. Едното наричали Алкални метали, а другото - Халогени. Тези семейства не само че не поддържали приятелски отношения, а може да се каже, че воювали помежду си. Откъде тръгнал спорът никой не помни, най-вероятно оттам, че едното семейство осъждало начина на живот на другото. 
В царството действал строг указ: Всеки може да притежава толкова богатство, т.е. електрони, колкото е номерът на дома му. А как да се разпореждат със законно придобитото имущество в указа не било казано. Затова, по силата на щедростта си, Алкалните метали отдавали последния (най-външния) си електрон и ги нарекли възстановители (редуктори). Халогените били алчни и агресивни, даже започнали да ограбват по-слабите от тях, заради което ги нарекли окислители-грабители. 
Тази история се случила на Трета периодична улица, където един ден се срещнали Na (Натрео) и Cl (Хлориета). Много се харесали, но тъй като били от враждуващи семейства, решили да се срещат тайно, за да не си навличат гнева на роднините си. 
Натрео живеел в дом №11 и мечтаел да подари последния си свободен електрон на Хлориета. Той бил достоен жених: сребристобял, с блясък, мек и с ранима душа. Но семейството научило за тайната му любов и го затворили в банка под керосин.
Хлориета също била затворена в съд, на който лепнали надпис "Отрова". От мъка тя станала жълто-зелена на цвят. 
Алкалните метали и Халогените мислели по този начин да принудят влюбените да се откажат от любовта си, но не се получило. Двамата изпадали във все по-дълбока депресия. Натрео се топял и губел блясъка си. А Хлориета под натиск (налягане) се превърнала в течност, даже при стайна температура. И роднините се предали. Не им останало друго, освен да се срещнат на амфотерна територия (линията Бор-Астат) и да започнат преговори.
Преглътнали старите обиди и решили - сватба ще има. Натрео подарил своя електрон на Хлориета и се превърнал в катион, а тя го приела и се превърнала в анион. Връзката помежду им нарекли йонна, а съюзът им - Готварска сол. Много ползи принесли обединени на живите организми и специално за животинските: поддържали киселинно-основното равновесие в тях, регулирали осмотичното налягане, участвали в секрецията на солна киселина в стомаха и други процеси свързани с преработката и усвояването на хранителни вещества, в предаването на нервни импулси ... 
Списъкът е доста дълъг. А ако се чудите за какво е това нелирично отклонение, веднага ще обясня. Нароилите се псевдонауки за здравословно хранене, живот, нутрициологии разни ни атакуват чрез медиите с най-разнообразни дезинформации, носещи посланието да изключим или да намалим драстично солта в храната си. Затова искам да подчертая физиологичната необходимост на човешкия организъм от сол. Тя съществува и е доказана от векове. Можете да прочетете много за евентуалните вреди от злоупотребата със сол в храната, някои са обосновани, други - хиперболизирани или манипулативно поднесени. Аз искам да привлека вниманието ви към обратната страна на медала, до какво може да доведе нейния недостиг, а именно - депресия, нервни и психически заболявания, нарушения на храносмилането, сърдечно-съдови заболявания, спазми на гладката мускулатура, остеопороза и анорексия. При хроничен недостиг - до смърт. Затова нискосолеви диети е разумно да се спазват само при определени и доказани заболявания, по лекарско предписание. А пълното изключване на солта от храната е напълно неуместно и много опасно. Дневната потребност от сол варира най-вече според местообитанието и храненето. Най-ниска е за хора, които живеят при много студен климат и храната им е предимно от животински произход - млечна и месна. Най-висока е за тези, които обитават райони с горещ климат и употребяват предимно храна с растителен произход. Дневната нужда от сол се увеличава и при тежки физически натоварвания, в това число слагам и интензивните спортни тренировки. Всичкото казано иде да рече не да изсипете солницата в чинията, а да не я изхвърляте. Бъдете умерени! :)

Автор на приказката: Олга Крошунова
Наклоненият текст е целенасочено допълнение от мен. В химическата част си позволих да внеса само леки уточнения, които не са напълно достатъчни, но гледам да не си позволявам прекалено големи волности с авторските текстове все пак. :)


10 коментара:

  1. >"Нароилите се псевдонауки за здравословно хранене, живот, нутрициологии разни ни атакуват чрез медиите с най-разнообразни дезинформации"

    Пък за "хималайската сол" да не говорим...
    http://www.badetezdravi.com/products/details/18

    ОтговорИзтриване
  2. на сто места съм чела, че нашата готварска сол не била полезна, тъй като била каменна. полезна всъщност била морската сол - това твърдят доста сайтове из нета. интересно ми е ти какво ще кажеш по въпроса? :)

    ОтговорИзтриване
  3. "Хималайската" още не съм я проучвала, но като и видиш цената веднага ти се изяснява защо е толкова "полезна".

    Нищо не мога да кажа на прима виста, Ясмина. Трябва да прочета какви са им аргументите и да търся допълнителна информация, която доказва или отхвърля валидността им.

    ОтговорИзтриване
  4. @Ясмина - същата псевдо-боза. Солта си е натриев хлорид. По какъвто и начин да я получиш. Даже и в лаборатория.
    Може би имат предвид, че в морската сол има калиев йодид. Но пък в каменната се добавя калиев йодат, понеже по закон трябва да се продава само йодирана сол.

    От друга страна, не знам. до колко е полезно предозирането с йод.

    обаче пък калиевият йодид се разпада под въздействие на светлината. За това преди йодираната сол се продаваше в черни опаковки, преди да започнат да ползват йодат вместо йодит.

    Та не знам, тези които казват, че морската сол е по-полезна, какво имат предвид - че съдържа йод, но както се вижда и другата сдържа, или че след време спира да съдържа, заради влиянието на светлината :D

    ОтговорИзтриване
  5. ето какво извадих набързо от нета, изобщо не става дума за йода:

    "Каменната сол е най-чистата сол, която съществува в природата, защото се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста съвсем не означава полезна, защото не съдържа никакви други ценни вещества.

    Морската сол, за разлика от каменната, съдържа над 80 химични елемента. В нея натриевият хлорид е не повече от 94 %, а останалите вещества като естествена йод, калии, калции, цинк и манган укрепват имунната система, сърцето и костите. Предпочитана е от привържениците на естественото и здравословното хранене.

    Под етикета обикновена готварска сол се крие рафинирана каменна или морска сол. В резултат на това тя съдържа почти сто процента натриев хлорид. А добавеният за абсорбиране на влагата алуминий съвсем не увеличава биологичната й ценност."

    http://www.hera.bg/s.php?n=606

    ОтговорИзтриване
  6. Ясмина, има стандарт за солта за хранителни цели:
    http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-549185536
    виж таблицата долу. Така че тази с 94% NaCl и богат минерален състав едва ли имат право да ти я продават за нещо друго, освен да си киснеш краката в нея. Ако ще я продават като трапезна, са длъжни да я рафинират, за да се впишат в стандарта. Не мога да се закълна, но мисля, че повечето микроелементи, нужни на организма, не са усвоими под формата на неорганични съединения и е съвсем излишно да се напъваме да си ги набавим по тоя начин. По-добрият е чрез качествена органична храна. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Леле какъв дълъг пост отиде по дя*олите ... пфу не ми се пише наново. Имам две закачки за Флокси - знаеш ли още кое друго съединение е мислено за сол като NaCl (то си е сол де, ама не е NaCl) иии защо има хора, които обичат да си похапват и сладко и солено , като дори някои препоръчват смесването на двата вкуса за по-добро усвояване на хранителните вещества(физиология на храносмилането като джокер)? ;)

    ОтговорИзтриване
  8. На така формулиран въпрос трудно мога да отговоря. Има един куп натриеви, калиеви, амониеви, магнезиеви и на още метали соли на неорганични и органични киселини, които са солени на вкус. Кога и къде е мислено, за готварска сол предполагам?
    Второто съм го чела някъде, но понеже не е в сферата на интересите ми , не съм го и запомнила. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Е готварска сол разбира се :) Калият. Пардон за сложно зададения въпрос, малко нерви с изгубеният пост ;) Ааа за втория - някои автори смятат (понеже колкото хора на земята, толкова мнения ;) ) че едновременното приемане на сладки (разпадане до глюкоза) и солени (съдържание на NaCl) храни спомага за по-бързата резорбция на глюкозата в чревния епител, поради факта, че Na+ пренася глюкоза с ко-транспорт. Разбира се рисковете при злоупотреба си важат с пълна сила ... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Калиев хлорид има във всички видове диетична сол, които продават по магазините, но не само. Калият не се препоръчва за директна консумация. :)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия