събота, 14 януари 2012 г.

Гумена гатанка

В музея на първия в света завод за производстство на синтетичен каучук в руския град Ярослав се пази приветствената телеграма за деня на откриването му, изпратена от Максим Горки. В нея се казва: "Юнаци, ярославци, научихте се от ........ да правите галоши".
От какво растение се научили руснаците да правят галоши и как (накратко, схематично)?

Гатанката е гимназиална, а не прогимназиална. Имах наум една информативна публикация за многофункционалността на въпросното растение, но се отказах от някакви етични съображения. Затова ще се ограничим с галошките за момента. :)

Отговор


Kартофи
Според един източник, 5 кг картофи са достатъчни за да бъдат изработени чифт галоши.

Картофеното нишесте се хидролизира до прости захари, които се подлагат на ферментация. При това се получават етилов алкохол и въглероден диоксид.
Доколкото целта ни е да получим каучук, въглеродният диоксид се явява страничен продукт и първоначално го изпускали в атмосферата. По-късно започнали да го събират и да получават от него сух лед.
От етиловия алкохол чрез дихидрогениране и дехидратиране се получава бутадиен (реакция на Лебедев), а от бутадиена чрез полимеризация - каучук.


12 коментара:

  1. Млечният сок от каучуково растение (предимно бразилска хавея) се пресича чрез добавяне на оцетна киселина.

    ОтговорИзтриване
  2. Не, мили хора! Вие май пропускате думата "синтетичен" в наименованието на завода, което можем да перефразираме като "получаване по изкуствен път". Това означава, че суровината, която се извлича от растението е доста далеч от крайния продукт и трябва да мине през ред химични взаимодействия, докато стигне до него. Вие търсите нещо от което да извлечете естествен каучук или нещо с подобна консистенция. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не.
    Публикацията, която не пуснах беше озаглавена "Как тъмният облак на Невежеството (ви) препречва пътя на Светлината от Истината (Му)", само дето вече не е смешно грам...

    ОтговорИзтриване
  4. Оф, днес хиляда запетайки изядох, ама не ми се редактира, сори!

    ОтговорИзтриване
  5. Значи суров естествен каучук се вулканизира, т.е. обработва се със сяра. Вулканизирания каучук се нарича още гума.

    ОтговорИзтриване
  6. Въпросът в случая е от какво да получим неестествен каучук.

    ОтговорИзтриване
  7. Никой май не е отговорил още... Каучук руснаците са добивали от месните растения кок-сагиз и тау-сагиз. През 1932 год. пускат завод за изкуствен каучук, който е работил по метода на Лебедев... Предполагам, че думата е "спирт", тъй като каучукът се е добивал от етилов алкохол.

    ОтговорИзтриване
  8. Напротив, аз съм отговорила в поста най-отдолу, където с големи букви пише ОТГОВОР. Като кликнете върху него може да го прочетете.
    От тези растения, за които говориш са добивали естествен каучук и са спрели да ги развъждат, след като започнали да правят синтетичен, за който се пита в моята гатанка.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия