понеделник, 11 юли 2011 г.

Архипелагът на скъпоценните камъни

Капитан Флинт се възстановява от прекараната треска в каютата и ужасно скучае. Затова решава да разгледа дела си от плячката след последната успешна морска битка. Сред заграбеното открива свитък документи. Разглеждайки ги, установява, че това са карти и напътствия за откриване местоположението на ценен древен ръкопис. Според написаното ръкописът се намира на един от островите в Архипелага на скъпоценните камъни. Но на кой? Информацията е непълна. Тази, с която капитан Флинт разполага, е:
1. Разтоянието между о-в Аквамарин и о-в Кехлибар е 7 морски мили.
2. Разстоянието между о-в Аквамарин и о-в Опал е 5 морски мили.
3. Разстоянието между о-в Опал и о-в Сапфир е 3 морски мили.
4. Разстоянието между о-в Сапфир и о-в Кехлибар е 13 морски мили.
5. Разстоянието между о-в Опал и о-в Кехлибар е също цяло число в морски мили и отговаря на номера в азбуката на първата буква от името на острова, на който се намира ръкописа.
И така, ако капитан Флинт иска да открие древния ръкопис, на кой от островите, обозначени на картата трябва да го търси?



Цък на картата, за увеличение.

Към предишната част      Към началото      Към следващата част

9 коментара:

  1. хихи, Аквамарин! Това е буквата, по-малка от 12, понеже пък всяка страна на триъгълник е по-малка от сбора на другите две. т.е. търсеното разстояние Х<5+7

    ОтговорИзтриване
  2. Бих заложил на Опал. Растоянието м/у Опал и кехлибар е между 13 и 16 (13+3). Възможностите са 14 и 15, но понеже няма остров започващ с Н...

    ОтговорИзтриване
  3. :)Ах, ах, само грешни отговори днес!
    Както споделих вече в Свежо, що се отнася до чистата геометрия на задачата, такава имаше на изпита за кандидатстване след 7 клас преди 2 години, когато той се състоеше от 50 задачи и ... сами си правете сметката. :)

    ОтговорИзтриване
  4. че ние да не сме в 7-ми клас, бе Гло :D
    давай по-лесни неща

    ОтговорИзтриване
  5. :D Тц! Но климатът е смекчаващо вината обстоятелство, признавам. :D

    ОтговорИзтриване
  6. 2<x<12
    10<x<16
    следователно 10<x<12 или х=11
    Кехлибар

    ОтговорИзтриване
  7. ееее, че лесно! как не се сетих! за малко! :DDDD

    (да беее, цял ден се чудих, че и спорих с Капитана, че не става с пергел - дай му на него пергели и секстанти :))))

    ОтговорИзтриване
  8. :) Да, трябва неравенството да се приложи за двата триъгълника и в двете му форми. Което пак ми напомня, че преди година-две написах една приказка за него, която чака дооправяне ..., оф!
    За пергела не твърдя със сигурност, че е невъзможно...В осми клас, когато цяла година учихме такава математика, учителят беше отврат и тънкостите така и не ми стигнаха до главния мозък. Та в тоя смисъл, и да има начин, трудно бих се сетила. :)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия