сряда, 30 ноември 2011 г.

Миризливият принц (приказка за Сероводорода)

Имало едно време химическо царство-господарство. Управлявали го цар Водород и царица Сяра, които били кротки и спокойни владетели при обикновени условия. Необикновеното в царството бил принцът-престолонаследник. Той миришел ужасно на развалени яйца и придворните и народът били в голямо затруднение как да му засвидетелстват нужното уважение, след като просто се задушавали в негово присъствие. Самият принц имал някаква идея за недостатъка си, но никак не го взимал навътре. Смятал, че редовната хигиена напълно решава проблема. Но и въобще да не излизал от водата, миризмата не изчезвала. (Който не вярва, да ходи на минерално изворче във Вонеща вода :D) А освен че миришел ужасно даже и във вода, не бил и особено юначен, защото не се дисоциирал напълно:
Н2S ->  H+ + НS-

Царят и царицата били много притеснени ще могат ли да го неутрализират, т.е. оженят, или това ще е краят на династията. Но накрая успели да намерят една непретенциозна девойка, пък и от плодовит род, която се съгласила да се омъжи за принца, и незабавно се заели с уреждането на брачния съюз, защото вероятността годеницата да размисли просто ги ужасявала. Из царството литнали вестоносци с покани:

Направили пищна неутрализация и един щастлив ден Основа Натриева дарила царския род с наследник.

H2S + NaOH  -> NaHS + H2O

Гордият баща нямал търпение да види бебето-сол, но когато се надвесил над люлката възмутено възкликнал:
-За Бога, Основа, не можа ли да родиш нормална сол? Как кисела сол ще наследи престола някой ден?
Основа Натриева преглътнала обидата, а оперираният от всякакво чувство за такт принц Сероводород я потупал успокоително по рамото:
-Е, как бих управлявал държавата, ако не можех да намеря решение на всеки въпрос?! Знаеш ли какво си мисля, че просто не съм мъж за една жена. Ще си взема още една и проблемът с наследника ...
Тук вече нервите на горката Основа Натриева не издържали. Тя се изправила и гордо тропнала с крак:
-Много добре, Ваше Височество! Щом искате да си вземете още една съпруга, вземете си - близначката ми, също Основа Натриева. Ако доведете чужда жена в двореца, Ви гарантирам, че ще имате много по-сериозен проблем от това, че наследникът не се вписва във Височайшите Ви критерии!
Стресираният принц не могъл да направи друго, освен да се подчини на волята на жена си. Но за негово успокоение двете близначки му родили наследник - нормална сол:

H2S + 2NaOH = Na2S + 2H2O

Придворните мъдреци му дали почетна научна титла, а в хрониките на царството записали:

"Нека поколенията знаят, благодарение на Негово Мъдрейшество принц Сероводород Миризливи и принцеси Основа Натриева, че дали от неутрализацията ще се роди кисела(хидроген), нормална или основна сол зависи от моларното съотношение на киселината и основата.

-При пълна неутрализация се образуват нормални соли. Във воден разтвор нормалните соли се дисоциират на един вид катиони и един вид аниони.
-При непълна неутрализация на многоосновните киселини се получават кисели(хидроген) соли. Едноосновните киселини не образуват кисели соли. Киселите соли във воден разтвор се дисоциират на метален катион, водороден катион и киселинен анион, т.е. при дисоциацията им се образуват два вида катиони.
-При непълна неутрализация на многовалентни основи се образуват основни соли. Едновалентните основи не образуват основни соли. Основните соли във воден разтвор се дисоциират на метален катион, хидроксиден анион и киселинен анион, т.е. при дисоциацията им се образуват два вида аниони."

Gloxy-Floxy

Приказката засяга две теми от учебната програма по "Химия и опазване на околната среда" за 8 клас - "Химични елементи от VІА група" и "Водни разтвори на киселини, основи и соли". Това, което е в курсив, естествено не може да бъде изведено от нея, но реших, че е неуместно да го игнорирам при обобщението.

 

2 коментара:

  1. Странен ден е днес ... не мога да реша, кое е за предпочитане. Серопозитивните или сероводородните :D

    ОтговорИзтриване
  2. :) Ааа, не знам, голямо момче си, сам си решавай с кого да се ... хм, сприятеляваш.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия