вторник, 15 ноември 2011 г.

Abra-abra-cadabra

Веднъж в двора на замъка бил забелязан външен човек. Чувайки странния му акцент, заподозрели в него шпионин. Заловили го и го завели при сър Хюго. Но той не успял да изкопчи нищо от странника. Тогава заповядал да го обискират, за да видят няма ли да открият в него някакви секретни документи. И действително, в яката му открили парче пергамент със следния странен запис:













Днес ние знаем, че Абракадабра бил върховно божество на асирийците (ако трябва да бъдем точни, знаем толкова много версии за етимологията на думата, че в крайна сметка нищо не знаем) и че в Европа този запис носели като амулет, предпазващ от всякакви нещастия. Но сър Хюго не бил чувал за това и изпратил за свещеника, който бил известен като просветен във всички науки.
-Моля, Ваше Преосвещенство, разтълкувайте ми смисъла на този таен запис - помолил сър Хюго, когато свещеникът пристигнал.
-Сър Хюго, - казал свещеникът, след като поговорил със странника на някакъв непознат език, - това е само амулет, който този нещастник носи като предпазно средство от всякакви беди и физически недъзи.
-О, добре! - успокоил се сър Хюго и наредил на прислугата: - Тогава  дайте му да се стопли и да се нахрани и го пуснете да си върви!
И отново се обърнал към свещеника:
-А дали Ваше Преосвещенство може да ми каже по колко пътя може да се прочете думата ABRACADABRA, започвайки винаги от горното А?

Източник: Хенри Дюдени "Двеста знаменити главоблъсканици"

А за тия, който успешно се преборят със задачката - поздравче! И ако ви кажа, че не съм я качила само заради него, въобще не ми вярвайте. :D


4 коментара:

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия