понеделник, 10 януари 2011 г.

Как лакмусът почервенял (химическа приказка)

В загадъчната страна Химкомбия живeели загадъчни същества-вещества. Още от училищния чин се сприятелили Киселина Сярнова и Лакмус Индикаторов. Киселината се смятала за привлекателна, но била с доста агресивен нрав, разяждала повечето неща, до които се докоснела. Лакмусът бил слабичък, не особено привлекателен, но затова пък - честен и справедлив.
Една вечер, като се разхождали по улицата, срещнали Чукчо Хаванчев. Той толкова бързал, че красивата му памучна ризка се веела на вятъра и била цялата изцапана с въглищен прах. Искало му се по-скоро да смъкне цялата тази мръсотия от себе си. Като видял Киселината, я помолил да му даде малко течност, за да се измие от прахта.
Коварната киселина знаела, че може да се получи нежелана реакция, но се втурнала да му "помогне". Изведнъж Лакмусът я блъснал силно встрани. Това било неочаквано за нея и от изненада тя се разплискала и окъпала Лакмуса от главата до петите.
И станало чудо - Лакмусът си променил цвета. Той почервенял от срам заради Киселината, която за малко не направила глупост.
И оттогава червеният цвят станал предупредителен сигнал за опасност.

А.Князев

2 коментара:

  1. :D Амиии ... един ден,много години след като завършили училище, срещнал на улицата Основа Натриева, бивша съученичка, нали се сещаш. И тя от радост, че го вижда, така го стиснала в прегръдката, че горкичкият скромен Лакмус Индикаторов получил асфиксия, взел да се задушава демек и оттуй посинял.
    Иначе като няма тормозещи съученички наоколо, има здрав виолетов цвят на лицето! :D

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия