петък, 11 ноември 2011 г.

Как Аргентум похитил булката на Натрео

Предишната приказка завърши с щастлив край - сватбата на Натрео и Хлориета. Да разберем какво се случило по-натам ...
Натрео и Хлориета имали чудесен меден месец в хижата "Каменна сол" дълбоко в планината. Но не искали да прекарат целият си живот в усамотение и трябвало да си намерят постоянен дом. Решили да останат близо до роднините си и се заселили в едно предградие, наречено "Електролитна дисоциация". Като повечето семейства в квартала, заживели в разтвор. Това съответствало на качествата им и позволявало да бъдат по-мобилни, което всяка млада двойка йони би желала. Е, измежду съседите им имало и някои ексцентрици, които живеели в стопилка, но малцина можели да си позволят тоя лукс, защото поддържането на домакинството черпело прекалено много енергия. 
И  Натрео и Хлориета заживели щастливо в новия си дом. Отвреме-навреме правели посещения на учтивост на роднините си, но не много често, защото дългогодишната вражда между двата рода не можело да бъде преодоляна с махване на вълшебна пръчка. Което и семейство да посетели, членовете му се държали агресивно към чуждия елемент. Ако знаели какво нещастие ще им донесе това в бъдеще, въобще нямало да помислят за родния дом, но те били добри и признателни деца и се опитвали да поддържат изрядни отношения с близките си. 
Веднъж, когато отишли на гости при семейството на Натрео, там се оказал и братовчед му Аргентум. Той бил от вторичен клон на рода - елементи алчни, които строели къщите си на толкова много етажи и с по толкова много стаи, че даже нямали какви богатства (електрони) да приберат във всички от тях.
Като видял Хлориета, Аргентум се влюбил от пръв поглед и се опитал всячески да привлече интереса и. Но тя седяла притисната в съпруга си и не реагирала на ухажванията му. Аргентум знаел, че бидейки сам, трудно може да се сближи с тях, защото ще предизвика ревността и подозренията на Натрео. Затова скроил коварен план - да се ожени и така, приспивайки всякакви съмнения, по-лесно и по-често да контактува с Натрео и Хлориета. 
Кроежите са лесна работа, но осъществяването е друго нещо. Макар и с бляскав и привлекателен вид, студеният му характер отблъсквал потенциалните кандидатки. Лошият ген на алчността и скъперничеството си личал отдалеч. В техния клон от рода, за разлика от първичния, трудно споделяли богатствата си - и материалните, и духовните. Но Аргентум не бил склонен да се спре пред нищо. Като не го иска никоя необвързана, ще прилъже полуобвързана. Огледал се за някоя, която ще се поддаде лесно и се спрял на Нитрата. Тя, милата, не била цвете за мирисане и сама си го знаела. Уж предците и известни, а защо такива качества добила, че когото и да избере за партньор, все лошо се получавало. Първо се сгодила за Калия. Като вярна годеница взела да му сътрудничи, но или се опитвали да ги привлекат в разни гърмящи смеси, или ако се захванели с нещо по-безобидно като зеленчукопроизводство, например, на пазара хората пищели от продукцията им: "Ау, нитратна е!" ... Видял се в чудо Калия и развалил годежа. После се сгодила за Хидрогениум. Той пък бил толкова мекушав, че която не го е поискала, тя не го е взела. И това не било много драго на годеницата. Да не говорим, че като двойка никъде не били желани. Всички отдалеч запушвали нос и бягали от всякакъв контакт с тях. Та затова лесно се съгласила да изостави годеника си и да стане съпруга на Аргентум. Оженили се и започнали дребен знахарски бизнес - лекували кокоши тръни. За късмет бизнесът им потръгнал добре и като понатрупали някой лев, Аргентум веднага настоял да се преместят в по-престижния квартал, в който живеели Натрео и Хлориета, защото въобще не бил забравил за коварния си план. Жена му упорито се опитвала да го разубеди. Ще живеят в по-хубав квартал - добре, но бизнесът им ще пропадне, как ще поддържат тоя стандарт тогава? Но не, той настоявал и тя накрая отстъпила. Преместили се. Традиция в квартала било да организират бал за всяка новопристигнала двойка. Направили такъв и в тяхна чест. Натрео и Хлориета, разбира се, също присъствали. И когато започнали танците и двойките се завъртели по дансинга, Аргентум потупал братовчед си по рамото и ехидно предложил да разменят партньорките си. Страшно предчувствие пронизало сърцето на Хлориета, като видяла триумфалния блясък в очите му и умолително погледнала съпруга си, сякаш казвала: "Не се съгласявай!" Натрапничеството било неприятно и за Натрео, но му станало неудобно да вдигне скандал на публично място. Пуснал съпругата си. Аргентум победоносно я поел в прегръдките си и ... двамата замръзнали в бяла статуя в центъра на салона пред смаяните погледи на всички присъстващи.
Коварният Аргентум извършил жадуваното похищение и дошъл фаталният край на връзката  между  Натрео и Хлориета. ...Или пък не? :)

Приказката си е Лично Моя, а удоволствието да я опишeте в химични уравнения си остава изцяло ваше :D

8 коментара:

  1. Gloxy...днес наистина задмина себе си :)Получила се е доста забавна приказка.Видях,че си я публикувала в ФБ и се зачетох.Понякога човек крие в себе си неподозиран талант,за който и той самият не знае.Мисля си,дали в България е възможно да се появи новата Джоан Роулинг?

    ОтговорИзтриване
  2. Хахаха, едва ли ще напиша продължение на Хари Потър, но благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хайде, хайде, той, Хари Потър е минало... изобщо не ти трябва.
    Но виж, това с химичните приказки - невероятно е!
    Поздрави, Глокси! Искрено се наслаждавам на написаното!

    ОтговорИзтриване
  4. :) Сърдечно благодаря!
    Това е половин ден от живота ми, който не съжалявам, че загубих, наистина! С малко свършени неща напоследък ми се случва. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Слънцето лекува всичко, Глокси!
    Отдавна не съм се забавлявал така... и ми е много интересно какво следва нататък.
    Но няма да се плашиш! Нещата са обратими. Пък, ако е зима и слънцето се е скрило като сега, виж дали Натрео няма един приятел от Германия - Цинкон, че да му помогне малко... :)

    ОтговорИзтриване
  6. :D То не е отразено тук. Но прекрасната неволница беше освободена тутакси от добрата Рени, която не може да търпи такива несправедливости, както сама се изрази по-късно като "и нахлузила цинкова кофа на главата". Аз бях ужасно разочарована, щото ми се искаше читателите да се потюхкат малко все пак! :D

    ОтговорИзтриване
  7. Хееей, супер е! Приказка трепач! Кърти мивки и атоми! Ако можеш да пренапишеш в тоя стил цял учебник по химия, учениците ще спрат да гледат и Хари Потер, и турски сериали, за да го четат!

    Предлагам друго продължение: Нещастната Хлориета в плен на коварния Аргентум от мъка се самозапалила и така, най-неочаквано и за нея, се освободила и отлетяла в небето като розов дим... :)

    (Как ми е химията, бива ли я още? Преди 35 години беше супер, ама само флиртувахме, щото бях затънал до уши в математика :)

    Непотребител

    ОтговорИзтриване
  8. :D Тоз розов дим може да се види само в розови сънища, чини ми се.
    С какво ще си аргументираш предложението за продължение? Щото на мен ми се струва, че още си затънал на същото място, било то и много етажи по-надолу. :D {}

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия