петък, 31 юли 2009 г.

Защо числата не се делят на нула (Математическа приказка)



Далеко, далеко, зад планини и морета, била страната Числандия. В нея живеели много почтени числа. Само Нулата била мързелива и нечестна.
Един ден пристигнала новина, че зад обширната Савана се появила кралица Аритметика, която кани при себе си на служба числандски жители. Всички пожелали да станат поданици на кралицата. Дълъг и зноен бил пътят през Саваната. Само четири реки я пресичали – Събиране, Изваждане, Умножение и Деление. Числата решили да пътуват заедно, за да извършат по-лесно трудния преход.
Пътешествениците тръгнали в ранна утрин. Дълго вървели под палещите лъчи на слънцето и накрая се добрали до река Събиране. Числата се втурнали към водата за да утолят жаждата си, но реката наредила: ”Застанете по двойки и се съберете, тогава ще ви дам да пиете” . Всички изпълнили заповедта. Изпълнила я и мързеливата Нула, но числото, с което се събрала, останало недоволно, защото реката давала толкова повече вода, колкото по-голяма е сумата, а Нулата не допринесла с нищо за нейното увеличаване.
Слънцето напекло още по-силно. Достигнали до река Изваждане. Тя също поискала отплата за водата - да се разделят по двойки и да извадят по-малкото число от по-голямото; колкото по-малък е отговора, толкова повече вода ще получат. Отново числото, което образувало двойка с Нулата, било на загуба и се разстроило.
Пътниците поели нататък по жаркия път. Река Умножение поискала да се умножат по двойки. Числото, което се комбинирало с Нулата, въобще не получило вода и едва се добрало до следващата река.
При река Деление, никой не пожелал да бъде с Нулата. И до ден днешен нито едно число не се дели на нула.
За да няма конфликти, мъдрата кралица Аритметика наредила да дописват Нулата след числата и така те да се увеличават десетократно. Оттогава живеят в мир и сговор.

8 коментара:

  1. :)Радвам се, че Ви харесва !
    За любителите на математически приключения в понеделник ще има приказка - игра.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Много глупави тия числа :)
    Ако са знаели, че като се разделят на нула, ще стане безкрайност... :D

    ОтговорИзтриване
  3. ApoloN say's :
    Ауууууу

    ОтговорИзтриване
  4. Ne znam kakvo bi se sluchilo, ako se stigneshe i do rekata "Stepenuvane"... ;-)
    ... da ne govorim za rekata "Logaritmuvane"...

    ОтговорИзтриване
  5. Супер приказка!!!:)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия