сряда, 28 септември 2011 г.

Геометрична главоблъсканица с подкова

Да се раздели подкова, която има  6 отверстия  за  гвоздеи на 6 парчета така, че във всяко от парчетата да има по едно отверстие. Разделянето да се извърши само с два праволинейни разреза.


Мисля, че задачата е на Чарлз Таунсенд, но не съм напълно сигурна. Освен това е с "подвохом", както казват руснаците, което в буквален превод означава "уловка", но в конкретния случай по-скоро бих го нарекла манипулация. :)

9 коментара:

  1. Решението, което е дадено не е с огъване. :) Ти реши как да си го интерпретираш.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз смятам, че трябва първо да се отреже горната част с двете дупки-разрез под дъгата с двете дупки, след това тази част се взема и се слага напречно на въображаемата линия която минава межу четирите дупки отдоло, разделяйки ги на две. По този начин при втория разрез, ще получим 6 отделни части с по една дупка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отрязваме горната част на подковата така, че да отнемем най-горните отвори. Имаме вече три парчета с по два отвора. Наслагваме ги едно върху друго и режем между двата отвора на парчетата. Два сряза - 6 парчета с отвор.

    ОтговорИзтриване
  4. Йордан Темелков29 септември 2011 г. в 9:53

    Един възможен вариант:
    първо правиш един вертикален разрез през средата и разделяш подковата на 2 огледални части, после слагаш едната върху другата, така че да се припокрият и пускаш втория разрез, така че да отдели трите дупки.

    ОтговорИзтриване
  5. Режеш хоризонтално горните две дупки и получаваш три парчета с по две дупки. Нагласяш ги така че една права да ги разделя на 6 парчета с една дупка и отново режеш. И може и да стане :)

    ОтговорИзтриване
  6. да насложиш след първото отрязване трите части една върху друга и да ги резнеш пак наведнъж

    ОтговорИзтриване
  7. Това наистина е главоблъсканица, но се сещам как може да стане.

    ОтговорИзтриване
  8. :) Отговорът, който беше даден съвпада с по-голямата част от коментарите - първо се отрязва горната част с две дупки, след което тя се обръща странично, налага върху едно от останалите две парчета и се прави вторият разрез.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия