понеделник, 23 април 2012 г.

Приказка за мола

(мнемонична химическа приказка)
количество вещество, мол, моларен обем на газовете

Химическото царство се модернизирало и като навсякъде никнели мол след мол. Тамошните молове обаче имали някои особености, съобразно местното законодателство. Първата от тях била, че в един мол могат да влизат само еднакви частици от едно-единствено вещество, т.е. имало мол "Железни атоми", мол "Азотни молекули" и т.н.
Днес отварял врати молът "Водни молекули". Пред тях се трупали нетърпеливи клиенти. Едни искали да грабнат някоя промоция, други - да позяпат, трети - да позяпат тях, четвърти - да идат на кино... Въобще, желания разни, най-разнообразни! Тълпата растяла, а с нея и напрежението. Естествено, на тесния тротоар имало най-много тинейджъри, но се намирали и представители на други възрасти, като група пенсионирани чуждестранни водни молекули, дошли на екскурзия. Най-накрая след тържествена реч лентата била срязана и посетителите нахлули вътре. Но охраната на вратите бдяла строго и брояла влизащите. И когато посетителите и персонала станали точно 6.1023, вратите хлопнали. Тези, които не успели да влязат, си заскубали електроните от ярост. А една девойка удряла по вратите и крещяла:
-Пуснете меее! Заклех се, че утре ще съм с нови кецки!
Тогава на вратата се подал управителят и казал строго:
-Девойко, разбирам, че на вашата възраст не проявявате особен интерес към законите, но те съществуват и се съблюдават строго. Законът е безапелационен: Един мол от дадено вещество съдържа 6.1023 частици. Ни повече, ни по-малко! Така че, за да влезете вътре, ще трябва да изчакате да излезе някой друг. Сам си давам сметка, че броят на водните молекули в нашето царство е далеч по-голям. Явно ... ще има още молове.
Сърдитата тънейджърка се отдръпнала от вратата, като продължавала да мята ту гневни погледи към охраната на входа, ту завистливи погледи през витрината, към тези, които успели да се вмъкнат вътре. А управителят се подпрял от вътрешната страна на вратата, избърсал потното си чело и въздъхнал:
-Шантави(шест) деца(по десет) ..., но(на) движат(двадесет) търговията(и трета)!
И така управата на царството продължавала да строи мол след мол, за да бъдат всички жители доволни. И те наистина били, защото можели да се отличават от частиците на другите вещества по своите моларна маса и моларен обем. Само газовете малко недоволствали, защото не щеш ли имало и такова правило, че един мол от газообразно вещество при н.у. заема 22,4 dm3(или литра). Т.е. моларният обем на всички газове е един и същ. Какво да се прави, закони!

Gloxy-Floxy


0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия