понеделник, 14 ноември 2011 г.

Може ли някой да задмине капитан Флинт?

Дърводелецът се скатава от справедливото наказание на кока в каютата на капитан Флинт под предлог, че ремонтира някаква дървения. Но си взема нова беля на главата, защото трябва да изслуша спомените му.
-...И тогава Черният Сам каза, че до този момент никой не бил догонвал кораба му. А аз му отговорих, че това е само защото не си е имал работа с мен. В противен случай някой не само щеше да го е догонил, а и задминал - обяснява разпалено капитан Флинт. - В крайна сметка решихме, че няма никакъв смисъл да се надприказваме, а по-добре да докажем на практика чий кораб е по-бърз. И надухме платната. Черният измина първата полвина от пътя със скорост 10 възела, втората - с 13 възела. А аз - половината от времето с 10 възела,  втората половина с 13. И на финала ...
-Извинявай, Кептън, - прекъсва ги гласът на кока от вратата - но ти по-добре от всеки друг знаеш, че наказанието си е наказание!
Кокът така недвусмислено е застанал на буквата Ф, че дърводелецът безропотно си прибира инструментите и хваща пътя към кухнята.
-Можеше поне да ме оставиш да чуя кой е победил ... - промърморва все пак той на прага на кухнята.
Кокът го побутва навътре към планината с мръсни съдове и изсумтява:
-И сам можеш да разбереш! Тъкмо няма да скучаеш, докато миеш.

Може ли някой да задмине капитан Флинт?


Към предишната част     Към началото    Към следващата част

2 коментара:

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия