вторник, 1 ноември 2011 г.

"Рибният буквар" и търговската отстъпка

В края на изданието от 1824 г. четем: "Цена полагаме на тази книга три гроша. Но който земни десет книги подаруваме го с една, а който петдесет - с осем, а който земни сто подаруваме го с двадесет ..."
Какъв бонус, в съответствие с горенаписаното, е уместно да се предложи при покупка на двадесет бройки от буквара, така че да е привлекателен за клиентите и да не е в ущърб на търговеца?
И ако още не сте го изчели "от кора до кора",  не пропускайте златния си шанс "да минувате вече за учени". Е, поне по критериите отпреди два века. :D

8 коментара:

  1. Между 10% и 16%, но е по-правилно да са 2 книги, защото 3 книги са вече 15%, а при 50 книги дават само 16%

    ОтговорИзтриване
  2. Йордан Темелков1 ноември 2011 г. в 16:54

    който земни двадесет книги подаруваме го с три

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като Темелков. Защото няма разлика дали ще получиш бонус 2 книги при закупени 20 или два пъти по 1, ако вземеш два пъти по 10 книги.
    Вярно е, че при бонус 3 на 20 отстъпката доста се доближава до тая при 50 книги и макар и да не е в ущърб на търговеца, не му е и от кой знае каква полза, та сигурно затова и няма повече междинни варианти. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз бих оставил 3-те за 30 взети ;-)
    Помисли!

    ОтговорИзтриване
  5. Поправям се:
    Имах предвид 4 за 30, но не и 3 за 20.

    ОтговорИзтриване
  6. Мда, това по-пропорционално се получава като междинна отстъпка.
    Минуваме ли вече за умни или да смятаме още? :D

    ОтговорИзтриване
  7. привет! не знам кой е публикувал първоначалния материал!?!? наистина като идея не е зле,но се питам това ли е най-важното за рибния буквар!по-добре го прочетете, прочетете и как и защо е създаден, и от кого.това е по-важно, от "размислите", които прочетох като коментар.защото идеята на автора на "букваря" е да даде първата книга-учебник на българските деца, за да могат и те да се учат на своя си език.

    ОтговорИзтриване
  8. Задачата е мое творение. Смяташ ли, че ако не съм го чела, чела, щях да знам какво пише най-накрая в него. Тоя блог е насочен към точните науки и затова съм решила да почета будителския ден по този начин в него. И чрез въпросната интерпретация да привлека вниманието към книгата.
    В другите блогове имам други тематично адекватни извадки от него.

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия