петък, 29 юли 2011 г.

Да вземем Док!

Килимчето и пиратите нямат време да реагират на изчезването на принцесата, защото откъм пещерата на великана се чува шум. Виждат го да подава глава отвътре и да се взира в морето. Какво ли гледа? Оказва се, че това е Док, който най-сетне доближава брега на острова.
-Да вземем Док! - развълнувано молят пиратите килима. - Като принцесата я няма, едва ли ще надвишим товароподемността ти.
Килимчето литва към лодката, но не и без традиционните си пазарлъци, естествено.
-А този Док може ли да решава загадки, не искам да скучая по време на пътуването?
-Може, може, те са му първа специалност! - убеждават го пиратите.
-Ахъм, аз съм длъжно да проверя - заявява килимчето. И абсолютно необременено от факта, че ако Док стигне до брега, може да бъде изяден, весело му подвиква: - Хей, Док, чуй какво ще ти кажа за тези, които живеят на острова! Всеки, който не е джудже е великан. Всеки, който носи шапка е или джудже, или магьосник. Обитателите на острова не носят шапка, само ако не са човекоядци. Нито един, който е човекоядец, не е джудже. В такъв случай какво можеш да кажеш за онзи с шапката, който с нетърпение те чака да стъпиш на брега?

P.S. Докато Док разплиташе конците на загадката, си дадох сметка, че не ми е особено издържан текста. Много предварителна информация съм подала преди задачата. Но засега ще я оставя така в работен вид. Като дойде време за книгата, обещавам да я оправя. :D

Към предишната част      Към началото    Към следващата част

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия