понеделник, 21 ноември 2011 г.

Кутийката на лейди Изабела

Младата родственица на сър Хюго, на която той бил опекун - лейди Изабела де Фитцарнулф, често наричали Изабела Прекрасна. Нейните скъпоценности се съхранявали в кутийка, чийто горен капак имал форма на правилен квадрат. Той бил инкрустиран с ценна дървесина и златна плочка с правоъгълна форма и размери 10 х 1/4 дюйма. 
На всеки претендент за ръката на лейди Изабела сър Хюго обещал, че ще я получи само ако съумее да определи размерите на капака, разполагайки със следните данни: правоъгълната златна плочка на капака е с размери 10 х 1/4 дюйма; останалата част от капака е покрита с късчета дърво, с форма на правилни квадрати, като при това между тях няма два с еднакъв размер. Много млади хора претърпели неуспех, но в крайна сметка се намерил един, който успял да се пребори с тая главоблъсканица. Тя не е от леките, но размерите на златната плочка, заедно с останалите условия, еднозначно определят размерите на капака на кутията. 

Източник: Хенри Дюдени "Двеста знаменити главоблъсканици"

Уважаеми потребители, искам да попитам желаете ли и в този блог да гледате грозни червени надписи: "Посочвайте блога като източник, когато копирате материали от него!"? Доскоро поне тук нямаше проблем, защото хората с интереси в тая област  знаят как се ползват чужди ресурси. Оставете ми малкото време, с което разполагам, за да създавам ново съдържание, а не да ви преследвам из Интернет, моля!

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия