понеделник, 8 август 2011 г.

Приказка за питката-математик (част ІІІ)

продължение оттук

Точно след няколко минути зайците до един били на брега на питката и радостно и благодарили. А тя продължила своето пътешествие.
Под стар, многовековен дъб стояли вещица и войник. Вещицата го пратила за огниво и му казала: "Освен огниво, войниче, там има още три сандъка. На единия пише "Злато", на другия - "Пустота", на третия - "Смърт". Но нито един надпис не е верен. Всичко съм объркала." И войникът застанал нерешително пред входа на подземието и не смеел да влезе вътре. Как да разбере къде е златото?
За питката било елементарно да реши тази задача. Прошепнала отговора на ухото на войника, за най-голямо негодувание на вещицата, и продължила нататък по пътя си, за да не се меси повече в чужди приказки.Оставих картинката с оригиналните надписи на руски, но смятам са напълно разбираеми.

Следва ...

Автор на текста и изображението: Катя Денисенко
Превод: Gloxy-Floxy

5 коментара:

 1. Отваря сандък "Смерть". Ако там е златото - всичко е наред. Ако пък не е злато, то ще е "Пустота" - следователно ще знае, че златото е в сандък "Пустота".

  ОтговорИзтриване
 2. То не е ясно от условието, на колко опита има право войникът.
  Иначе е ясно. Щом всички надписи са сгрешени, първо отваря сандъка "Смърт". Ако е там златото - ОК. Ако не е - в "пустия" сандък е.

  ОтговорИзтриване
 3. :D Според мен може да си рови колкото си ще, стига да не уцели смъртта. А как да го направи, вие сте го казали. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Той отива за огниво. Защо му трябва да се рови из сандъците?

  ОтговорИзтриване
 5. :) Уместен въпрос, но приказката е писана от лаик, така че някои работи ги оставяме на въображението си, стига задачите да са коректни.
  Защото е беден войник и изкушението да прибере златото, което така и така си е в наличност, е твърде силно. :)

  ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия