сряда, 22 юли 2009 г.

Математическа логика – Тест 1

1.

В магазин се продават шоколадови бонбони във формата на букви от английската азбука. Всяка буква има различна цена. Думата ONE струва 6$, думата TWO – 9$, ELEVEN – 16 $. Колко струва думата TWELVE ?

A) 16$ Б) 19$ В) 20$ Г) 22$


2.

Няколко гнома, натоварили багажа си на понита и се отправили в далечен път. Те били забелязани от тролове, които преброили в кервана 36 крака и 15 глави. Колко били понитата?

A) 3 Б) 7 В) 9 Г) 12


3.

В един храм стояли три говорещи статуи- на богинята на Истината, която винаги говори истината, на богинята на Дипломацията, която понякога лъже, а понякога казва истината и на богинята на Лъжата, която винаги лъже. Никой не можел да ги различи, но веднъж един човек успял. Влизайки в храма, попитал богинята вляво:”Кой стои до теб?”.

- Богинята на Истината – бил отговорът.

Човекът попитал богинята в центъра: „ Коя си ти ?”

-Богинята на Дипломацията.

Последния въпрос задал на богинята вдясно:” Кой стои до теб?”

-Богинята на Лъжата – отговорила тя.

Коя е богинята в центъра?

A) Богинята на истината Б) Богинята на Дипломацията В) Богинята на Лъжата


4.

За Великден Мария и майка и боядисали червени, сини и жълти яйца. 26 от тях не са жълти, 18 не са сини, а 12 не са червени. Колко червени яйца е боядисала Мария?

А) 10 Б) 12 В) 16 Г)18


5.

Вълкът с трите прасенца написал трилър „Трите прасенца -2”, а с Червената шапчица и баба и – кулинарна книга „Червената шапчица – 2”. В издателството дали хонорара за двете книги на прасенцето Наф – Наф. То взело своята част и предало останалите 2100 жълтици на Вълка. Хонорарът за всяка книга се дели поравно между авторите. Колко жълтици трябва да вземе Вълкът?

A) 300 Б) 500 В) 700 Г) 900


6.

Средната възраст на футболен отбор /11 играчи/ е 22 г. По време на мача един от играчите е контузен и излиза от играта. Средната възраст на останалите е 21 г. На колко години е контузеният?

A) 18 Б) 22 В) 28 Г) 32


7.

Има четири моливника. В първия има лилав химикал, зелен молив и червена линия. Във втория – син химикал, зелен молив и жълта линия. В третия – лилава химикалка, оранжев молив и жълта линия. За всеки два моливника има точно по една двойка предмети, които съвпадат по цвят и предназначение. Какво има в четвъртия моливник?

A) зелен химикал, син молив, оранжева линия Б) син химикал, оранжев молив, червена линия В) лилав химикал, зелен молив, жълта линия


8.

Ани и Антон са ученици от 7В клас. Ани има толкова съученици, колкото и съученички. Броят на съучениците на Антон са 6/7 от броя на съученичките му. Колко деца учат в 7В клас?

A) 20 Б) 21 В) 24 Г) 27


9.

Клас от 30 ученика правил тест по английски език, който съдържал 30 въпроса. Най много грешки допуснал Иван – 15. Другите ученици направили по-малко грешки. Учениците допуснали еднакъв брой грешки са не по-малко от:

А) 3 Б) 4 В) 5 Г) 6


10.

Ваня, Соня и Мила изучават различни чужди езици – китайски, японски и арабски. На въпроса какви езици учат, отговорили:”Ваня учи китайски, Соня не учи китайски, а Мила не учи арабски.” Само едно твърдение е вярно. Какъв език учи Мила?

А) Китайски Б) Японски В) Арабски







2 коментара:

  1. 1. От втората дума изваждаме първата и прибавяме третата. Така получаваме буквите на четвъртата, а и цената 9-6+16=19
    2.Ако 15 глави бяха на двукраки, краката щяха да са 30, а те са 36. Има 6 крака повече, следовател но 3 двойки допълнителни крака за 3 четирикраки.
    4. Двойният сбор на яйцата е 26+18+12=56. Двоен защата 26 са сини и червени, 18 са жълти и пак червени, 12 са пак броя на сините и пак броя на жълтите. Броят на всички яйца е 28. Като извадим 12, които не са червени остават 16 червените.

    ОтговорИзтриване
  2. За задача 5) наистина получих 700, но ми се струва, че е пропусната част от условието - освен че трябва да делят хонорара по равно, хонорара за двете книги също трябва да е един и същ. Така мисля.
    Женя

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия