събота, 7 ноември 2009 г.

Победата на знанието (Математическа приказка)

Това се случило много отдавна.
В някакво царство, някакво господарство на престола се възкачил неграмотен цар: в детството си той мразел математиката и родния език, рисуването и пеенето, четенето и труда ... Израстнал невеж. Срам пред народа. И царят решил: "Нека всички в тази страна бъдат неграмотни. Той затворил училищата, позволил изучаването само на военно дело, за да завоюва още земи и да стане още по- богат.
Скоро армията на тази държава станала голяма и силна. Тя тероризирала всички съседни страни, особено по-малките и слабите.
Невежият крал се наричал Маса. Той станал предводител на разбойническата си армия.
В близост до страната на неуките се намирала държавата Дължина. Нейният цар бил интелигентен и образован човек: знаел аритметика, различни езици, в допълнение великолепно владеел и военната наука.
Армията на тази страна бил малка, но добре обучен. Тя била прославена със своето разузнаване и своите вестоносци на дълги разстояния.
Цар Маса повел войската си към границата на Дължина и успял да я превземе.Как да спасят страната? Царят, знаейки че Маса и неговите служители не умеят да смятат и не знаят какво означават думите "кило" (хиляда), "санти" (сто), "деци" (десет), решил да проведе военна операция.
След два дни пред лагера на вражеската войска пристигнала голяма дървена кукла. Стражата не искала да я пуснете, но куклата заявила, че тя е подарък от държавата Дължина за цар Маса. Стражата отстъпила и я пуснала.
Кукла влязла в лагера. Маса с любопитство я разгледал и се удивил на размера и и способността да говори с човешки глас.
Куклата казала, че нейното име е Кило и че има по-малки братя Метър и Дециметър.
Паднала нощта. Когато целият лагер потънал в сън, куклата се отворила и от нея излезли 1000 кукли на име Метър, от всяка от тях - по 10 кукли, наречени Дециметъра от всеки Дециметър - по 10 войника Сантиметър. Те обкръжили спящата войска и я унищожили. Само цар Маса успял да се измъкне с бягство.
Така умният цар, който обичал науката, победил невежия цар Маса. И всички съседни държави заживели в мир и спокойствие.

4 коментара:

  1. Чудесно,мило и онагледено запознаване с мерните единици!Мерси!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Принципно блогът е адресиран към възрастова група, която трябва перфектно да познава смисъла/значението на тези ключови думи, но с оглед на Реалността и редица куриози, на които се натъкваме, малко припомняне във лесна за асимилиране форма не вреди.
    Пък не мога да направя математически блогове за всички възрастови групи :), още повече аз и за този не бях квалифицирана, но след като квалифицираните не са си направили труда, ... ще ядете раци, при липса на други морски дарове :)).

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия