събота, 22 януари 2011 г.

Забавна химия: Да си приготвим сами рН-индикатор в кухнята

... от червено (виолетово) зеле. :)

Както сами можете да се убедите в кулинарните форуми, домакините не хранят пристрастие към червеното зеле, тъй като при кулинарни манипулации то променя цвета си в най-разнообразни, смущаващи за храна нюанси. Причината за това е, че червеното зеле и редица други растения съдържат антоциани - растителни пигменти, които им придават виолетов, син, кафяв или червен цвят и в същото време са естествени рН-индикатори, т.е. променят цвета си в зависимост от киселинността на средата, в която се намират.

Преди да споделя простичката рецепта, как да си приготвите сами такъв тестер, искам да спомена за някой от недостатъците на природните рН индикатори, за да не се разочаровате, в случай че експериментите ви излязат не особено успешни:
1. Отварите им бързо се развалят - вкисват или плесенясват.
2. Имат прекалено широк интервал на изменение на цвета, поради което е трудно да се отличи, например, неутрална от слабо кисела среда или силно основна от слабо основна.

И ако това не ви е демотивирало, трябва да направите следното:
Нарязвате зелето и го варите във вода 20-30, при което получавате отвара с пурпурен цвят. Охлаждате, прецеждате и воала, вече имате рН-индикатор. Пресипвате си от него в малки съдчета и с пипетка накапвате от разтвора/ите, който или които искате да тествате.
В кисела среда индикаторът променя цветът си на ярко червен, а в основна на синьо-зелен.

Според един от източниците, успешно може да се направят и тест-ленти, като нарязани лентички от хартия за принтер се оставят да покиснат в отварата в продължение на няколко часа и след това се изсушат, но не мога да кажа нищо за трайността им.

Приятно забавление!

2 коментара:

  1. :D Попаднах случайно тук, първо се загледах по притчите от там по задачките и... стана тя каквато стана. Искам да те поздравя за ентусиазма и да ти пожелая много здраве и успехи през Новата Година! Блоговете ти определено радват :-)
    Женя

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия