вторник, 12 юни 2012 г.

Жителите на о-в Кехлибар

Една сутрин капитан Флинт се събужда с усещането, че не може да остане нито минута повече на котва край о-ва на Миражите. А след треската е загубил и реална представа откога всъщност виси там - дни, месец или година. Решава да не губи повече време и да потегли към Архипелага на скъпоценните камъни, за да търси безценния артефакт, независимо че изследователите и самоотлъчилият се Док не са се завърнали от о-ва на Миражите.
Речено-сторено. И след кратко и безпрепятствено плаване пиратите пристигат до о-в Кехлибар, на който според картата на капитана се намира съкровището. За голямо негово съжаление Флинт знае единствено на кой от островите е то, но не и къде точно. Слиза на брега с група въоръжени мъже. Оказва се, че островът е населен и те са любезно посрещнати от старейшината. Това леко смущава капитана и първото, от което се интересува е колко души живеят на острова.
- Не се притеснявайте - подсмихва се старейшината. - Ние сме наясно защо сте тук. Не сте нито първите, нито последните. Не можем нито да ви попречим, нито да ви помогнем, защото сами не знаем, къде е съкровището. Това е известно само на Оракула на острова. Така че не е тайна колко сме - няколко семейства с деца. Децата са повече от възрастните, възрастните са повече от момчетата, момчетата са повече от момичетата, а момичетата - повече от семействата. Всяко момиче има не по-малко от един брат и не повече от една сестра. Семейства без деца няма, а в едно от тях децата са повече, отколкото във всички останали. Сами пресметнете колко сме. Ако не можете да се справите с това, едва ли има смисъл да си губите времето с Оракула. Неговите обяснения са далеч по-заплетени.

И така, колко души живеят на о-в Кехлибар?


Към предишната част     Към началото    Към следващата част

2 коментара:

  1. Три семейства, четири момичета, пет момчета, шестима възрастни. В едно от семействата има две момичета и три момчета, в другите са по момче и момиче. Оракулът пък има зелени чорапи. :D

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия