вторник, 26 юни 2012 г.

Коприната на свекървата (химическа мистерия)

Тази история беше изкопана за презентация на дъщеря ми в училище, която не се състоя поради недостиг на време. И за да не иде нахалос труда, да я запишем и тук. :) Инак мистерията не е особено мистериозна, защото вече се оплаквах във Фейсбук, докато "копаех". Така че някои можем да ги изпитаме само дали помнят две седмици, останалите в обща култура, не повече. :)

До края на 19-ти  век се произвеждали единствено тъкани от естествени влакна. Изкуствените и синтетичните още не били открити. През 70-те години на същия век във Франция възникнала криза в производството на естествена коприна заради неизвестна болест по копринените буби. През 1884 г. френският химик граф Шардоне и Луи Пастьор изследвали причината за болестта. В хода на експериментите Шардоне разлял на работната си маса разтвор на нитроцелулоза. Опитвайки се да я забърше, изтеглил нишки от нея и така се записал в историята на химията като откривател на изкуствената коприна. Вярвайки че чрез изобретението си може да разреши промишлената криза, той организирал фабрично производство. Но новата тъкан имала един съществен недостатък, заради който френските медии започнали унищожителна кампания срещу него (или поне го използвали като повод). Вестниците публикували редица статии с предупреждения за последствията от употребата на изкуствената материя и подигравателно я нарекли "коприната на свекървата". В резултат властите се принудили да затворят фабриката на Шардоне. 
С какво изобретението му представлявало опасност и защо я нарекли така?

6 коментара:

  1. Мисля да прекръстя блога на "Диалози с Гост". :D
    Пък нитроцелулозата голяма екзотика се яви. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кво да се прави, аз съм единственият достатъчно безработен, който си търси дъвка за ума. Останалите са в летен отпуск и са го ударили на мухолов. :)
    А аз, ако за срам и подигравка трябва да съм честен, ползвах ключови думи "mother-in-law silk". ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Последното вече си го призна със самия отговор. :D
    Ама чудя се в тая връзка има ли смисъл да се косим, че децата нищо не научават в днешно време, като и без това всичко забравяме в крайна сметка. :D

    ОтговорИзтриване
  4. Хаха, то е като с живота и смъртта - краят е предопределен, но сами избираме как ще си прекараме времето до тогава. :)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия