сряда, 24 октомври 2012 г.

Удивително изцеление (математическа приказка)

Знаете ли тази магия? Ще се случи ли, както е описана в приказката? Ако не, как?

Много отдавна в математическото царство, в аритметическото господарство живяли крал Естествено число и кралица Правилна дроб. Помагали им да управляват царството мъдрите съветници Сума и Умножение.
Един ден на краля и кралицата им се родила дъщеря - принцеса Смесено число. Тя приличала по цялата част на баща си, а по дробната на майка си. Всички много обичали принцесата и даже царските съветници се скарали кой от тях да я възпитава, но успели да се разберат помежду си и да си поделят грижите за нея.
Един ден, докато никой не я наблюдавал, принцесата отворила "Великата магическа книга на математиката" и започнала сама да учи заклинанията: събрала цялата си част със знаменателя на дробната и после умножила полученото по числителя на дробната част. И, о, ужас, превърнала се в Неправилна дроб. Никой не могъл да я познае и я изгонили от двореца.
Дълго се скитала сиротната принцеса, докато не стигнала до брега на вълшебно езеро. Огледала се в него и се видяла същата като преди. Гмурнала се Неправилната дроб в езерото и като излязла на брега, отново се била превърнала в Смесено число.
Прибрала се в двореца, където я посрещнали с облекчение и радост. А занапред, преди да се захване с магии, принцесата чакала да получи напътствия от мъдрите съветници на кралството.

А можете ли да кажете как се случила втората магия в езерото?

Ученическа приказка с добавени от мен въпроси, видно е защо. Не че не можех да подходя по-просто, но не пожелах. :)



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия