неделя, 23 октомври 2011 г.

Вълк в кошарата

само за съобразителност  :)

Вълк пресича пустинна местност. По време на дългия преход силно изнемощява от глад и жажда. Когато вече и последните сили го напускат, се озовава на място, където зад ограда от железни пръти са затворени стадо охранени овце. Прътите са достатъчно близо един до друг, че нито една от охранените овчици да не може да се измъкне навън. Изпосталелият от глад вълк може да се вмъкне вътре. Обаче си дава сметка и за това, че ако го направи и се нахрани обилно от вътрешната страна на оградата, няма да може да се измъкне навън и когато овчарят се върне и го завари там, ще го убие.
Как трябва да постъпи вълкът?

Източник: Stephen Barr "Miscellany of Puzzles"

6 коментара:

  1. Ами то тук май най обикновенният отговор ще е най-верен. Да ги "разфасова" в кошарата (тия, които смята да изяде), да изхвърли парчетата извън оградата и да яде като излезе (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Верен е.
    Само дето симпатичната задачка остана невидяна, благодарение на шмотлявото Свежо, откъдето най-вече е посещаван блога и което непрекъснато се ъпдейтва, като всичките останали безумни мрежи. От днешния ъпдейтобъг това е единствената публикация, която не мога да кача там. Оффффффф!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти кажа, тя май е от този тип задачи, дето разчитат на това, че верният отговор ще бъде отхвърлен от отговарящия като прекалено лесен, за да е верен (смях).

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, при което май не е чак такава загуба, че не се популяризира... :D

    ОтговорИзтриване
  5. Само да не попадне на войнствен овен, като е тъй изпосталял ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. :D Е, животът е пълен с опасности!
    Ти къде се беше покрил?

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия