вторник, 9 октомври 2012 г.

Загадка за кандидат-булки (алтайска легенда)

Живял някога един хан, който имал син за женене. Започнал ханът да му търси невеста. Всякакви девойки видял - и красавици, и умници, и добри танцьорки, и певици. Зачудил се ханът, как да избере най-достойната за съпруга на сина си.
Накрая решил да търси сред кандидатките най-добрата стопанка. Събрал всички девойки, които искали да станат хански невести, раздал им чайници с еднакво количество вода и им казал:
- Първата, на която кипне водата в чайника, ще се омъжи за сина ми.
Втурнали се тогава момичетата да събират съчки, огън да разпалват. Бързат, суетят се. 
А сред тях имало една, която въобще не искала да се омъжва за ленивия хански син. Тя силно обичала един обикновен овчар, толкова , че и ханското богатство не и било мило. Но баща и я принудил да участва в съревнованието.
Легендата разказва, че за зла беда точно нейният чайник кипнал пръв.  
Защо?



13 коментара:

  1. Йордан Темелков9 октомври 2012 г. в 11:33

    Държала го е над огъня?

    ОтговорИзтриване
  2. Ако имаш предвид, че го е държала над пламъка, не е това тайната. Задачата има и психо_логически елемент, който е застъпен наравно с най-елементарната физика. :)

    Радвам се да те видя отново! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не че си търся хански син да му къщувам, еле пък некой овчар, та да го ревнувам от Доли, ама пък се интересувам от решаването на проблема със намаляващите конвенционални източници на енергия. Има ли, значи, решението нещо общо с ленивото изтягане на слънце, спорт, към който също проявявам жив интерес?

    ОтговорИзтриване
  4. Да не го е захлупила, та да не се вижда?

    ОтговорИзтриване
  5. Гост, и що така не щеш да си фешън и да си намериш един партньоррр?! :D Инак решението в някакъв смисъл има отношение към леността, мълчаливия отказ от дейност или както искаш го наречи.

    Иве, те всички чайници са с капак ...

    ОтговорИзтриване
  6. А, забравих да се оплача, че кажи-речи никакви принцеси не откликнаха поканата ми да се изръбят на грахово зърно. Нищо истинско не остана на тоя свят! :D

    ОтговорИзтриване
  7. била е на по студено място

    ОтговорИзтриване
  8. ХМ,и аз чакам отговора, продължавайки да залагам на ВЕИ.

    ОтговорИзтриване
  9. :) Оф, в какви филми се вкарахте! Отговорът ние го имаме като поговорка - "Гледано мляко не кипва". Ако искаш по-бързо да ти заври каквото и да е, не му вдигай капака. Колкото по-често си вреш любопитния нос да провериш какво се случва вътре в тенджерата, толкова по-бавно започва да се случва каквото и да било. И тъй като на споменатата девойка въобще не и пукало какво там се случва и нямала мотив да наднича вътре, първа и заврял чайника.

    ОтговорИзтриване
  10. Сега се оттеглям при неуспешните си технически експерименти и никой да не ме гнервира, че бълвам огън!

    ОтговорИзтриване
  11. bill sa na visoko (naliaganeto e < i h2o kipva pri < T. Ostanalite triabva da sa tursili durva na morskoto ravniste :)

    ОтговорИзтриване
  12. Скъпа, това беше и моят отговор...:-)

    ОтговорИзтриване

 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия